Misia, vízia a strategické ciele Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv na roky 2022-2025

14.9.2022

Štátny ústav pre kontrolu liečiv si pod vedením riaditeľa PharmDr. Petra Potúčka, PhD., MSc., stanovil novú misiu, víziu a strategické ciele pre roky 2022-2025. Reflektuje v nich poslanie štátneho ústavu, jeho ukotvenie v systéme zdravotníctva aj potreby pacienta a zdravotníckych pracovníkov.

Misia vychádza z poslania, ktoré štátnemu ústavu stanovuje zákon a ktoré vedenie ŠÚKL-u aj jeho zamestnanci napĺňajú v každodennej práci.

Vízia predstavuje cieľ, ktorý chce ŠÚKL do roku 2025 prostredníctvom strategických cieľov naplniť.

Pri stanovovaní strategických cieľov sa ŠÚKL riadil potrebami pacientov, slovenského farmaceutického trhu aj zdravotníckych pracovníkov. Štátny ústav vníma potrebu spolupráce s inými stakeholdermi v sektore zdravotníctva na Slovensku aj v Európe, ktoré ešte viac prehĺbila pandémia COVID-19. Rovnako dôležitá je podpora zdravotníckych pracovníkov, ktorých sa dotýkajú rozhodnutia ŠÚKL-u v oblasti liekov a zdravotníckych pomôcok. Nové výzvy v sektore zdravotníctva ukazujú dôležitosť inovácií. Projekty slovenskej vedy a výskumu sú mnohokrát na svetovej úrovni a potrebujú podporu štátnych inštitúcií, ktorú im ŠÚKL chce poskytovať v podobe odborných či regulačných odporúčaní.

Vedenie štátneho ústavu vníma, že žiadne ciele nie je možné dosiahnuť bez odborných a motivovaných zamestnancov. Preto je dlhodobá spokojnosť zamestnancov a ich odborný rast strategickým cieľom, od ktorého závisí aj dosahovanie iných míľnikov.

Ako hovorí riaditeľ štátneho ústavu Peter Potúček: „Udalosti ostatných dvoch rokov a s nimi spojené krízové situácie v oblasti humánnej farmácie potvrdili dôležitosť poslania štátneho ústavu. Sme si plne vedomí našej úlohy v nastavení udržateľnosti zdravotníckeho systému, či už je to dostupnosť liekov, manažment pandémií alebo podpora inovácii. Všetky tieto výzvy môžeme v spolupráci s odbornými partnermi a zainteresovanými stranami spoločne prekonať. Preto sa teším na pokračovanie spolupráce a náš prínos pre podporu verejného zdravia.“

Nová misia, vízia a strategické ciele sú piliermi, o ktoré sa budú opierať všetky kľúčové rozhodnutia prijímané v štátnom ústave.